Stadswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning

Beschrijving

17de-eeuws breedhuis van vier/twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit de 17de eeuw; heden twee enkelhuizen volgens spiegelbeeldschema. In 1848, bijmaken van benedenvenster in nummer 27. Verankerde en beschilderde, bakstenen lijstgevel maar centrale, ietwat verlaagde tuitgevel met schouderstukken en onvolledige vlechtingen; bepleisterde en beschilderde plint. Rechthoekige openingen; ontlastingsboog boven het bovenvenster van nr. 25; afgeschuinde dagkanten in het bovenvenster en in de deur met geprofileerde tussendorpel van natuursteen en bovenlicht van nummer 27. Twee rechthoekige zoldervensters in rondboognissen. De hoge, centrale schoorsteenschacht met gekoppelde rookmonden duidt de locatie van de allicht rug aan rug geplaatste schouwen.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 6/1848.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 466.