Parallelle begijnenhuizen en kapel

Straat Begijnhof

is deel van de aanduiding als unesco werelderfgoed bufferzone Begijnhof van Brugge: buffer

is deel van de vaststelling als bouwkundig erfgoed Begijnhof, Brugge

is deel van de bescherming als monument Begijnhof: kapel en gebouwencomplex

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Minnewater en omgeving

Beschrijving

Twee parallelle diephuizen van samen zes/vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadel- en schilddak (Vlaamse pannen en leipannen), 16de-17de eeuw. Restauratie in 2001. Tuitgevels met vlechtingen, rechthoekige en steekboogvormige muuropeningen. Links topgevel met venster in gordijnboognis met afgeschuinde dagkanten. Het links gelegen pand heeft zijgevel met twee vensters met afgeschuinde dagkanten en 19de-eeuwse aanbouw van twee bouwlagen onder afgesnuit zadeldak. De rechter achtergevel is een verankerde bakstenen puntgevel.

Interieur. Bewaarde balklagen, dakconstructie met schaar- en nokgebinten, telmerken.

In zuidoosthoek van de tuin palend aan gastenverblijf nummer 22: kapelletje (1938-1939) in historiserende stijl.

Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Fiche, april 1976. DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 21.

Bron: Gilté S., Vanwalleghem A. & Van Vlaenderen P. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Middeleeuwse stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18NB Zuid, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Van Vlaenderen, Patricia & Vanwalleghem, Aagje