Twee begijnenhuizen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Twee begijnenhuizen

• is deel van de aanduiding als unesco werelderfgoed bufferzone Begijnhof van Brugge: buffer

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Begijnhof, Brugge

• is deel van de aanduiding als beschermd monument Begijnhof: kapel en gebouwencomplex

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Minnewater en omgeving

Beschrijving

Twee achteruitliggende ongelijke, parallelle diephuizen toegankelijk via rechthoekige poortje links van nummer 11, 16de-17de-18de-eeuws met 13de-eeuwse kern; restauratie in 1981. Groter rechts gelegen huis van drie/twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen) met links en rechts latere aanbouwen van één bouwlaag onder lessenaarsdaken. Puntgevel met vlechtingen; 18de-eeuwse muuropeningen: steekboogdeur en -vensters met vlakke bepleisterde omlijstingen, op de begane grond met oren. De achtergevel aan reizijde is een verankerde, bakstenen puntgevel met rechthoekige vensters onder strekken.
Links ondieper pand van één bouwlaag: de voorgevel is blinde puntgevel, zijgevel heeft rechthoekige vensters met afgeschuinde dagkanten. De achtergevel is een per bouwlaag getrapte puntgevel met rechthoekige venster met afgeschuinde dagkanten, natuurstenen dorpels en ontlastingsboog.

Interieur. Kelder onder tongewelf. Op de begane grond in rechter zijmuur bewaard 13de-eeuws venster met deelzuil op sokkel en met knoppenkapiteel van Doornikse steen, erboven restant van boogveld; op begane grond en de bovenverdieping spitsboogopening met rolstaaf, voorts op de bovenverdieping drielobbige kaarsnis. Balklagen, moer- en strijkbalken. Dakconstructie met schaar- en nokgebinten. Bewaard houtwerk van luikje met hang- en sluitwerk, hoekspinde en zolderdeur met briefpanelen. 18de-eeuwse elementen: haard met houten bekleding en panelen.

• Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Fiche, april 1976.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 20.