is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
Deze vaststelling is geldig sinds
is aangeduid als beschermd monument Herenhuis
Deze bescherming is geldig sinds
is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dijver, Arentshuis, Gruuthuse en Onze-Lieve-Vrouwekerk met omgeving
Deze bescherming is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
Deze vaststelling was geldig van tot
is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dijver, Arentshuis, Gruuthuse en Onze-Lieve-Vrouwekerk met omgeving
Deze bescherming was geldig van tot
Monumentaal dubbelhuis van negen traveeën en drie bouwlagen (nok parallel aan de straat; Vlaamse pannen), oude kern. Van 1578-1581, plaats waar relikwie van het Heilig Bloed is verborgen door Juan Perez de Malvenda. Circa 1780, vervangt het huidige herenhuis met classicistische, beschilderde en bakstenen lijstgevel kleinere panden. In 1987-1988, verbouwd tot hotel.
Licht verhoogde begane grond met arduinen plint voorzien van steenhouwermerken, te identificeren met onder meer J. Boule (?-1560?), vermoedelijk hergebruikt materiaal; linker gedeeltelijk doorgetrokken als hoekblokken. Sobere, vlakke ordonnantie alleen gemarkeerd door het bepleisterde entablement met fijne waterlijsten onder de omlopende kroonlijst op klossen. Rechthoekige vensters op smalle onderdorpel van arduin. lekdrempels. Rechthoekige deur op een brede, geprofileerde bordestrap van 3 treden; geriemde arduinen deuromlijsting onder een gekorniste kroonlijst; opvallende houten tussendorpel met guirlande- en strikmotief en bovenlicht geaccentueerd door smeedijzeren waaier verrijkt met een siervaas en Lodewijk XVI-slingers. Verzorgd houtwerk onder meer kleine roedeverdeling . De achtergevel is een vlakke, verankerde en beschilderde lijstgevel van acht traveeën en drie bouwlagen met hijshaak. Aangebouwde veranda van 1999.
Interieur. Deels onderkelderd aan tuinzijde: grosso modo rechthoekig kelder (16de-17de eeuw) overkluisd met vier gedrukte tongewelven bedoeld met gordelbogen op natuurstenen middenzuil. Bewaarde indeling met centrale gang waarop salons uitkomen. Haaks op de zijgevel, trappenhuis met mahoniehouten bordestrap in Lodewijk XVI-stijl met kuipstukken versierd met opengewerkt houtsnijwerk en leuning met smeedijzeren en loden elementen.
Bron: GILTÉ S., VANWALLEGHEM A. & VAN VLAENDEREN P. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Middeleeuwse stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nb Zuid, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)