erfgoedobject

Laatclassicistisch herenhuis

bouwkundig element
ID: 82338   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/82338

Juridische gevolgen

Beschrijving

Imposante, laatclassicistische lijstgevel van veertien traveeën en drie bouwlagen met bepleisterd en beschilderd parement, vermoedelijk in de loop van het eerste kwart van de 19de eeuw ontworpen door de Brugse architect J.F. Van Gierdegom (Brugge). Breedhuis zelf gesloopt in 1973-1974. Horizontale gevelgeleding door natuurstenen puilijst, gelede waterlijsten ter hoogte van het entablement en omlopende kroonlijst op brede klossen. Uiterst links en rechts poorttravee opgevat als risaliet afgelijnd door pilasters met Franse voegen op de benedenverdieping en door kolossale pilasters op de bovenverdieping; telkens een rechthoekige vleugelpoort met gedeeld bovenlicht in vlakke omlijsting met neuten, oren en versierde sluitsteen; rechthoekige, houten erker onder opvallende kroonlijst op klossen op de bovenverdieping; vlaggenmast. Voorts blinde of betraliede kelderopeningen; rechthoekige vensters en haast vierkante mezzaninovensters met arduinen lekdrempels in vlakke omlijstingen met oren en sluitsteen.

  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 56.

Bron     : Gilté S., Vanwalleghem A. & Van Vlaenderen P. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Middeleeuwse stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18NB Zuid, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Gilté, Stefanie, Van Vlaenderen, Patricia, Vanwalleghem, Aagje
Datum  : 2004


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Laatclassicistisch herenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/82338 (Geraadpleegd op 31-05-2020)