Leerlooierij 't Leerhuys

Beschrijving

Zogenaamd " 't Leerhuys", zie voormalige functie als leerlooierij en circa het derde kwart van de 19de eeuw ook gebruikt als maalderij en pakhuis; sinds 1975 ingericht als cultuurcentrum met vergaderzalen en tentoonstellingsruimte. Diep hoekhuis (in de knik van de rooilijn) van drie + één travee en drie bouwlagen onder afgewolfd zadeldak (Vlaamse pannen), gebouwd in 1873. Verankerde, bakstenen lijstgevel, afgeboord door geprofileerde, houten kroonlijst; dakvenster met puntgevel, oorspronkelijk het laadluik, zie de nog aanwezige hijshaak boven de middentravee. Voorts licht getoogde vensters onder strek, beluikt op de begane grond. Zijgevel met soortgelijke hijshaak en vensters; brede poort onder metalen latei. Rechts, na de knik van de rooilijn, diephuis van drie/twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, met kern uit de 17de eeuw, zie balklagen, dakconstructie en bouwaanvraag van 1853. Laatclassicistische, bepleisterde en beschilderde lijstgevel, doorbroken door verhoogde top. Huidig uitzicht dateert van 1855: bouw van een lijstgevel van twee bouwlagen en vier traveeën waarvan de linker travee bekroond door topstuk; later zijn de twee rechter traveeën verbouwd tot huidig nummer 37. Rechthoekige openingen op lekdrempels, op verdieping ondersteund door kleine consoles. Rechthoekig zoldervenster is gevat in rondboognis, geflankeerd door twee soortgelijke, smallere nissen op één lekdrempel. Verankerde, beschilderde bakstenen puntgevel met rondbogig zoldervenster.

• Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Fiche, september 1977.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 140/1853, nr. 154/1855, nr. 61/1873.