erfgoedobject

Pastorie

bouwkundig element
ID
82361
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/82361

Juridische gevolgen

Beschrijving

Pastorie gebouwd in 1911 naar ontwerp van architect J. Viérin (Brugge) en deel uitmakend van de nieuwe aanleg tussen het Hof Arents en het Onze-Lieve-Vrouwekerkhof. Bakstenen gebouw op L-vormige plattegrond van één en twee bouwlagen onder zadeldaken (leipannen), met zijgevel aan de tuin achter het koor van de Onze-Lieve-Vrouwekerk, en Reiegevel. Neogotische gevels met gebruik van doorlopende en samengestelde travee-nissen naar patroon van verschillende Brugse types, bakstenen maaswerk in de boogvelden en rechthoekige vensters met bol- en kruiskozijnen. Voorgevel: lijstgevel van vier traveeën met getrapt dakvenster boven de tweede travee, rondboogdeur met bolkozijn als bovenlicht in de eerste linker travee. De zijgevel van één bouwlaag is gemarkeerd door een haakse vleugel van twee bouwlagen met trapgevel (8 treden + topstuk), links monumentaal schoorsteenlichaam. De gevel aan de Reie is een trapgevel met bakstenen erker op zware consoles.

  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 242/1911.

Bron: GILTÉ S., VANWALLEGHEM A. & VAN VLAENDEREN P. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Middeleeuwse stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nb Zuid, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Pastorie [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/82361 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.