is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuizen ontworpen door J.P. Ledoux
Deze vaststelling is geldig sinds
is aangeduid als beschermd monument Twee burgerhuizen ontworpen door J.P. Ledoux
Deze bescherming is geldig sinds
is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dijver, Arentshuis, Gruuthuse en Onze-Lieve-Vrouwekerk met omgeving
Deze bescherming is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Twee burgerhuizen ontworpen door J.P. Ledoux
Deze vaststelling was geldig van tot
is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dijver, Arentshuis, Gruuthuse en Onze-Lieve-Vrouwekerk met omgeving
Deze bescherming was geldig van tot
Twee enkelhuizen met art-nouveau-inslag van 1904 naar ontwerp van architect J.P. Ledoux (Gent) opgesteld volgens spiegelbeeldschema; ze vervangen één huis van twee bouwlagen en drie traveeën. Breedhuizen van twee traveeën en drie bouwlagen (leien) onder gemansardeerd mank zadeldak. Als één geheel opgevatte rozebeschilderde lijstgevel met gebruik van neoclassicistische elementen zoals gevelbepleistering, middenrisaliet afgewerkt met kroonlijst op klossen, gemarkeerde midden- en zijpartij met eenvoudig versierde pilasters, paneelwerk op de borstweringen van bovenste verdieping. Verhoogde zijtravee op souterrain en afgewerkt met geprofileerde rondboog- en topversiering. Gebruik van natuursteen voor plint, buitentrapjes, al dan niet doorlopende lekdrempels en versierde archivolten. Sierlijke lijnvoering onder meer door gebruik van segment-, rond- en korfbogen en in smeedijzeren balkons en traliewerk. Bewaard houtwerk van ramen en deuren, bovenlichten met verticale roedeverdeling. Boven de deuren sgraffitopanelen met afbeelding van de Dageraad en Zonsondergang. Nummer 6 bewaart nog zijn oorspronkelijke koperen deurklink. Het aanpalende deurtje van nummer 6 leidt naar een verbredend zijkoertje.
Interieur opgevat als variante op het enkelhuistype met voor de periode gebruikelijke verhoogde begane grond; voorts opvallende centrale "vestibule" met trap met kwart en woonruimten aan voor-en achterzijde. Overdekte gang naar de achterin gelegen W.C.
Bron: GILTÉ S., VANWALLEGHEM A. & VAN VLAENDEREN P. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Middeleeuwse stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nb Zuid, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)