erfgoedobject

Burgerhuizen ontworpen door J.P. Ledoux

bouwkundig element
ID: 82363   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/82363

Juridische gevolgen

Beschrijving

Twee enkelhuizen met art-nouveau-inslag van 1904 naar ontwerp van architect J.P. Ledoux (Gent) opgesteld volgens spiegelbeeldschema; ze vervangen één huis van twee bouwlagen en drie traveeën. Breedhuizen van twee traveeën en drie bouwlagen (leien) onder gemansardeerd mank zadeldak. Als één geheel opgevatte rozebeschilderde lijstgevel met gebruik van neoclassicistische elementen zoals gevelbepleistering, middenrisaliet afgewerkt met kroonlijst op klossen, gemarkeerde midden- en zijpartij met eenvoudig versierde pilasters, paneelwerk op de borstweringen van bovenste verdieping. Verhoogde zijtravee op souterrain en afgewerkt met geprofileerde rondboog- en topversiering. Gebruik van natuursteen voor plint, buitentrapjes, al dan niet doorlopende lekdrempels en versierde archivolten. Sierlijke lijnvoering onder meer door gebruik van segment-, rond- en korfbogen en in smeedijzeren balkons en traliewerk. Bewaard houtwerk van ramen en deuren, bovenlichten met verticale roedeverdeling. Boven de deuren sgraffitopanelen met afbeelding van de Dageraad en Zonsondergang. Nummer 6 bewaart nog zijn oorspronkelijke koperen deurklink. Het aanpalende deurtje van nummer 6 leidt naar een verbredend zijkoertje.

Interieur opgevat als variante op het enkelhuistype met voor de periode gebruikelijke verhoogde begane grond; voorts opvallende centrale "vestibule" met trap met kwart en woonruimten aan voor-en achterzijde. Overdekte gang naar de achterin gelegen W.C.

  • Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archief, dossier DW000551.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 140/1904.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 258.

Bron     : Gilté S., Vanwalleghem A. & Van Vlaenderen P. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Middeleeuwse stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18NB Zuid, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Gilté, Stefanie, Van Vlaenderen, Patricia, Vanwalleghem, Aagje
Datum  : 2004


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuizen ontworpen door J.P. Ledoux [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/82363 (Geraadpleegd op 12-08-2020)