Hof ten Dale met kapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hof ten Dale met kapel

Beschrijving

Zogenaamd Hof ten Dale ook wel zogenaamd Jooskes Wof naar de voornaam van de opeenvolgende generaties van eigenaars. Reeds vermeld in 1571. Voorheen semigesloten hoeve met gebouwen gegroepeerd rondom een deels gekasseide binnenkoer met tuin. Ten oosten, gietijzeren inrijpoort opgenomen in bakstenen geschilderde muur afgedekt met pannen. Ten noorden, boerenburgerhuis van het dubbelhuistype met anderhalve bouwlaag van zes traveeën onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen), uit de 19de eeuw, mogelijk met oudere kern. Verankerde baksteenbouw op arduinen plint. Beschilderde en beraapte erfgevel. Beluikte rechthoekige benedenvensters met arduinen lekdrempels, bovenvensters met uitgespaarde hoeken, beide in gecementeerde omlijstingen. Rechthoekige deur in vlakke omlijsting van arduin. Straatgevel met tuintje, zelfde ordonnantie als voorgevels; beluikte segmentboogvormige benedenvensters. Beraapte en geschilderde zijpuntgevels; rechts met rechthoekige vensters in vlakke gecementeerde omlijstingen. beluikte benedenvensters.

Ten westen, geschilderde bakstenen stalvleugel van één bouwlaag onder overhellend zadeldak op daklijstbalkjes; gepikte plint. Segmentboogdeurtje, verder rechthoekige muuropeningen onder houten lateien. Aan straatzijde, rechthoekige poorten onder houten lateien. De schuur ten zuiden werd gesloopt en vervangen door een bakstenen muur afgedekt met pannen.

In de tuin, op de hoek van de Kerkveldstraat en de Daalstraat, bevindt zich de eerste kapel van de Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkransommegang, bestaande uit dertien nagenoeg gelijke neogotische kapelletjes opgericht in 1892, verder de zogenaamd Grote Kapel (Ommegangstraat) en de Kerk omvattend, telkens gewijd aan één van de vijftien mysteries. Rechthoekig kapelletje met driezijdige sluiting onder zadeldak (leien). Baksteenbouw op afgeschuinde plint met aflijnende baksteenfries met drupmotief. Topgevel met bekronend kruisje en spitsboogdeur met imposten en trapezoïdale sleutel.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle