Gebouw van de Mariacongregatie in Brugge

Beschrijving

Voormalig gebouw van de Mariacongregatie in Brugge met haast gevelbrede kapel op de bovenverdieping, elf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), vanaf 1974 stedelijke bibliotheek "LODE ZIELENS". Verankerde baksteenbouw in neogotische stijl naar ontwerp van architect K. Verschelde (Brugge), vervangt in 1881 vijf huizen van samen veertien traveeën en twee en één bouwlaag. Gebruik van zandsteen voor onder meer hoekkettingen, kruiskozijnen, onderdorpels, lateien en afdekking van zadeldaken. Lijstgevel geritmeerd door alternerend gebruik van: op de begane grond korfboogdeuren, één-, twee- en drielichten in rond- of korfboognissen met maaswerk, op de bovenverdieping blinde nissen en spitsboogvensters met glas-in-loodramen in tuitgeveltjes. Gevelstenen boven de deuren. Zijpuntgevels bekroond met kruisbloem, rechthoekige vensters in rondboognissen en ronde oculus in de toppen; het koor van de kapel wordt aan de linker zijgevel bijkomend verlicht door een drielichtvenster. De achtergevel is een lijstgevel van negen traveeën, rechthoekige muuropeningen op de begane grond, spitsboogvensters op de bovenverdieping. Kroonlijsten met tandlijst. Tegen de brede vooruitspringende linker travee aan de achtergevel sporen van een afgebroken laag huis.

Interieur. Benedenzaal van negen traveeën gemarkeerd door moerbalken met balksleutels opgevangen door korbelen. De brede houten bordestrap leidt naar kapel met tribune: tien traveeën afgedekt met houten spitstongewelf, neogotische beschildering op muren en gewelf; op de koormuur, afbeelding van de Annunciatie in een vierpas geflankeerd door banderol dragende engelen.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 56/1881.
  • DE BLIECK M., Het congregatiegebouw in de Westmeers te Brugge, in BO, 1997, nummer 3, p. 143-162.
  • LAGRAIN R., Iets over de Mariacongregatie te Brugge, in Biekorf, 88, 1988, p. 54-58.
  • DE WAELE G., De fundatie Capron-Dezutter, de Germana en de Congregatie van Sint-Salvator te Brugge, in Biekorf, 88, 1988, p. 59-68.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia