Stadswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning

Beschrijving

Samenvoeging van een breed- en diephuis van samen zes/vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldaken (Vlaamse pannen). Samenstel van verankerde, witbeschilderde verhoogde trapgevel (6 treden + topstuk) en asymmetrische 17de-eeuwse tuitgevel op recente zandstenen plint. In 1973-1974 worden drie woningen samengevoegd zie huidige situatie. Rechthoekige muuropeningen, ramen met kleine roedeverdeling en recente zandstenen onderdorpel, rondboogvormige zolderluiken. De tuitgevel behoudt een verweerde gevelsteen, sporen van ontlastingsbogen op de begane grond en afgeschuinde dagkanten in het rechter bovenvenster. Rechts hoge schoorsteenschacht. In de trapgevel, eveneens afgeschuinde dagkant(en) voor het rechter benedenvenster en de drie vergrote bovenvensters onder geblokte ontlastingsbogen; verdwenen speklagen ter hoogte van de bovendorpels en de oorspronkelijke onderdorpels; gelijkaardige band in het verlengde van de dorpel van het rondboogvormig zolderluik.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia