Stadswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Twee stadswoningen

Beschrijving

Twee breedhuizen, in 1978-1979 samengevoegd tot één woning. Oorspronkelijk vormde het linker huis één geheel met nummer 70 (in 1950 herbouwd) met gemeenschappelijke datering 1664 zie restant van jaartal "64" in de getrapte top. Consoliderende "Kunstige Herstelling" van 1980 naar ontwerp van architect H. Scherpereel (Varsenare): decaperen van de gevels, hermetselen van topgevels, dichten van de deur van het vroegere nummer 68, wijzigen van rechthoekige deur en segmentboogvenster in rechter huis nummer 66 zie huidige toestand, nieuwe ramen met kleine roedeverdeling. Verankerde, geelbakstenen lijstgevels, respectievelijk gemarkeerd door een centrale verhoogde trapgevel (7 treden + topstuk) en een dito tuitgevel met vlechtingen. Gebruik van rode baksteen voor strekken, ontlastingsbogen en geblokte omlijsting van rondboogvenster. Heden rechthoekige vensters, in trapgevel met behouden afgeschuinde dagkanten, rondbogig zoldervenster in geblokte omlijsting, spoor van oudere deuropening.

Interieur. Bewaarde balken, enkele deuren en twee schouwen.

• Stadarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 915/1976.