Boerenwoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenwoning

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Gesloten hoeve, voorheen gelegen in een open landschap dat heden wordt doorkruist door de E5 autosnelweg. Eénlaagse, okergeschilderde bakstenen gebouwen onder pannen zadeldaken gegroepeerd rondom een vierkante gekasseide binnenkoer met vaalt. Ten zuidoosten rechthoekige inrijpoort met houten latei, opgenomen in de voormalige stalvleugel. Ertegenover, éénlaags boerenhuisje van het enkelhuistype met zes traveeën onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), uit de 19de eeuw. Beschilderd gebouw van baksteen op gecementeerde plint. Beluikte rechthoekige vensters met houten lateien en lekdrempels van arduin. Rechts segmentboogdeurtje; links, rechthoekige deurtje met houten latei. Achtergevel met aanbouw onder lessenaarsdak. Aaneengesloten dienstgebouwen met rechthoekige muuropeningen onder houten lateien en met ten noordoosten halve radvensters. Ten noordoosten, dwarsschuur met twee rechthoekige veldpoorten; linker zijpuntgevel met houten bebording. Aan de straatkant werd de stalvleugel tot woonhuis van het dubbelhuistype verbouwd. Rechthoekige muuropeningen onder houten lateien. Beluikte vensters: arduinen lekdrempels.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle

Aanvullende informatie

De aaneengesloten dienstgebouwen van de gesloten hoeve werden gesloopt. Alleen de boerenwoning bleef bewaard.

Auteurs: Jacobs, Els