Passementfabriek C. Neckebroeck & Co

Beschrijving

Passementfabriek "C. Neckebroeck & Co", voorheen "Au Glan d'Or" (Ad. Couckelbergh), opgericht circa 1870, maar met talloze latere uitbreidingen. Het aan de straat grenzend deel dateert waarschijnlijk van de oprichting: sterk gedecoreerde bakstenen gevel van twee bouwlagen, vijf traveeën onder zadeldak. De gevel wordt verticaal ingedeeld door lisenen, waartussen een spaarveld per bouwlaag, bovenaan afgeboord door middel van tandlijst. Steekboogvensters met natourstenen benedendorpels onder bakstenen druiplijst met gestrekte uiteinden. Onder de dakgoot doorlopende mnizetandfries. De bijbouw onder raikemdaken, rechts van het hoofdgebouw en achter laatst genoemde, dateert uit einde 19de eeuw, alhoewel de raikemdaken nog op houten constructies rusten. De binnenruimten werden herhaaldelijk verbouwd, en bezitten weinig originele delen. Van de roerende uitrusting is slechts een opmerkelijke spinmolen voor dunne handtouwen, gemerkt "JEX CHELLET PARIS", uit het midden 19de euw, of vlak na de tweede helft van de 19de eeuw alhoewel ze nog via centrale drijfassen door een electromotor aangedreven worden.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle