Dikke Kapel met leilindes

bouwkundig / landschappelijk element

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dikke Kapel met leilindes

• is aangeduid als beschermd cultuurhistorisch landschap Dikke Kapel met omgeving

• omvat de aanduiding als beschermd monument Dikke Kapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dikke Kapel

Beschrijving

Grote kapel, ook wel zogenaamd Dikke kapel. Fraaie barokkapel, 1640 gedateerd op de imposten van de deur, gelegen op een hoogte met omringende lindebomen, beschermde omgeving. De lindes zijn als een scherm rond de kapel geleid. Rechthoekige kapel met driezijdige sluiting. Voorheen bepleisterde bak- en zandsteenbouw op hoge afgeschuinde plint; zadeldak (leien). In- en uitgezwenkte top met bekronend recent kruisbeeld; markante gekorniste lijsten waartussen aftekenende klauwstukken. Oculus in omlijsting van zandsteen, bekronende druiplijst op gestrekte uiteinden. Spitsboogdeurtje met negblokken, gedateerde imposten en trapezoïdale sleutel; mogelijk resulterend van aanpassing (alleen kop); bekronend druiplijstje; beglaasde vleugeldeur met ruitvormige metalen tracering (19de eeuw). Spitsboogvensters in omlijsting van zandsteen.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle