Woonhuis van A. Duclos

Beschrijving

Voormalig woonhuis van A. Duclos zie gevelsteen met opschrift: "HIER OVERLEED/ KAN. ADOLF DUCLOS/ 1841-1925/ BRUGS HISTORICUS/ VLAAMS VOORMAN EN/ STICHTER DAVIDSFONDS/ BRUGGE/ DF. 1990". Huidig uitzicht resultaat van consoliderende "Kunstige Herstelling" naar ontwerp van architect Aimé Meyer (Brugge) in 1989-1990. Hoekhuis met dubbelhuisopstand in neo-Brugse stijl uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Vier + drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Verankerde lijstgevel van rode baksteen in het midden doorbroken door getrapt dakvenster (5 trappen + topstuk) tussen een gekanteelde bekroning. Gevel geritmeerd door Brugse travee type I en II met doorgetrokken middenpenant. Rechthoekige muuropeningen gevat in rondboogopeningen met maaswerk in de boogvelden. Bewaarde rolluikkasten. Op de hoek, sokkel met beeld van Maria en Kind onder verweerd gotisch getint baldakijn (hergebruikt materiaal?), links ervan, kleine ingebouwde overhoekse lantaarn in neogotische stijl. Zij- en trapgevel (8 treden + topstuk als schoorsteen) geritmeerd door Brugse travee type I eindigend op afzaten. Blind venster met visgraatmotief.

• CONSTANDT L. (ed.), Behoedzaam omgaan. Monumentenzorg in Brugge, 1988-1993, 1994, p. 123-124.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia