erfgoedobject

Burgerhuis in neoclassicistische stijl van 1911

bouwkundig element
ID: 82461   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/82461

Juridische gevolgen

Beschrijving

Neoclassicistisch pand van 1911, vermoedelijk naar ontwerp van architect Devolder (?). Enkelhuisopstand van drie traveeën met souterrain en drie bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen). Lijstgevel van rode baksteen met gebruik van arduin voor de plint, de kordons en lekdrempels. Rechts deurtravee en risalietvormende venstertravee, op de licht uitkragende bovenbouw geritmeerd door lisenen onder het gekorniste hoofdgestel en dito kroonlijst. Voorts nog plastische en contrasterende gevelbehandeling: bepleisterde rondboogfries aanzettend op gegroefde kraagstenen en telkens gemarkeerd door een trapezoïdale sluitsteen die aansluit bij de puilijst van de verhoogde begane grond; op de bovenverdieping bepleisterde travee-nissen, balustrades voor de deurvensters van de tweede bouwlaag en guirlandes in Lodewijk XVI-stijl op de borstwering van de derde bouwlaag. Houten neoclassicistische erker met aflijnend ijzeren hek in de deurtravee.

  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 185/1911.
  • BEERNAERT B. (e.a.), Brugse gevelgids, Brugge, 1982, p. 140.

Bron     : Gilté S., Vanwalleghem A. & Van Vlaenderen P. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Middeleeuwse stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18NB Zuid, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Gilté, Stefanie, Van Vlaenderen, Patricia, Vanwalleghem, Aagje
Datum  : 2004


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuis in neoclassicistische stijl van 1911 [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/82461 (Geraadpleegd op 08-04-2020)