Burgerhuis naar ontwerp van Louis Charels

Beschrijving

Pand met natuurstenen gevel in neorenaissancestijl van 1908 naar ontwerp van architect Louis Ernest Charels (Brugge). Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldak, breedhuis. Lijstgevel boven de tweede travee doorbroken door een dakvenster met bolkozijn, driehoekig fronton en bolornament; twee rechtertraveeën uitlopend op een schoudergevel, gevel gevat tussen gegroefde hoekpilasters en bekroond met een verhoogd gebogen fronton met palmetmotief en siervaas. De horizontaliserende opbouw wordt beklemtoond door kordonvormende lekdrempels, kordons en kroonlijst waaronder fries met palmetten. Rondbogige benedenvensters en deur met sluitsteen en omlopende druiplijst opgevangen door doorgetrokken imposten. Rechtertravee gemarkeerd door een driezijdige erker op zware console en met bekronende smeedijzeren leuning voor het deurvenster in de top. Voorts ook rechthoekige vensters gevat in korfboognis met gegroefd archivolt.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 172/1908.
  • BEERNAERT B. (e.a.) 1982: Brugse gevelgids, Brugge, 140.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia

Gebouwd in opdracht van J. Van Damme.
  • Provinciaal Archief West-Vlaanderen, Archief Architectenbureau Charels, Charels en Hamel, BE PAWV A/K./1192.