Burgerhuis in eclectische stijl van 1906

Beschrijving

Pand in eclectische stijl van 1906 naar ontwerp van architect Louis Ernest Charels (Brugge). Diephuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Bakstenen trapgevel met traditioneel gebruik van euvillesteen voor muuropeningen en ornamenten zoals cartouches op begane grond: "MYN VLAANDEREN SPREEKT ZIJN EIGEN TAAL", "GOD GAF ELK LAND DE ZYNE", "EN LAAT ZE RIJK ZIJN, LAAT ZE KAAL", "ZE IS VLAAMSCH EN ZE IS DE MYNE" en op de bovenverdieping medaillon met buste van Guido Gezelle. Sierankers. Centrale erker op neobarokke consoles, geflankeerd door geblokte rondbogen. Uitkragende bovenbouw op geblokte korfboogfries. Neobarokke deuromlijsting, rechthoekige vensters met kozijnconstructies, glas-in-loodvullingen in de bovenvakken.

• Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Nota's, 21 oktober 1999, 15 juni 2000.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 174/1906.
  • BEERNAERT B. (e.a.) 1982: Brugse gevelgids, Brugge, 140.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia

Gebouwd in opdracht van juffrouw Serezia.
  • Provinciaal Archief West-Vlaanderen, Archief Architectenbureau Charels, Charels en Hamel, BE PAWV A/K./1193.
  • GEVAERT, E. 1910: Conversation, Bulletin des Métiers d'Art, 9.15, 456.