erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
82469
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/82469

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Brugse geplantsoeneerde stadsomwalling
    Deze bescherming is geldig sinds 20-01-2016

Beschrijving

Breedhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), van 1905. Lijstgevel van rode baksteen met gebruik van Euvillesteen voor de plint met ingewerkte voetenschraper links van verdiepte deur, belijnende banden ter hoogte van de onder-, tussen- en bovendorpels; kordons en kordonvormende lekdrempels. Segmentbogige muuropeningen met uitgewerkte sluitsteen en vlakke aanzetstenen. Paneelwerk op de borstwering van de bovenvensters. Centraal balkon met smeedijzeren leuning rustend op voluutconsoles. Onder kroonlijst op klossen fries met geometrische motieven van gekleurde baksteen. Twee houten dakkapellen met driehoekige frontonbekroning.

  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, 299/1905.

Bron     : Gilté S., Vanwalleghem A. & Van Vlaenderen P. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Middeleeuwse stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18NB Zuid, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Gilté, Stefanie, Van Vlaenderen, Patricia
Datum  : 2004


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/82469 (Geraadpleegd op 12-06-2021)