erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
82475
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/82475

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Brugse geplantsoeneerde stadsomwalling
    Deze bescherming is geldig sinds 20-01-2016

Beschrijving

Enkelhuis van twee/drie traveeën, souterrain en drie bouwlagen onder mansardedak (nok parallel aan de straat, leien en Vlaamse pannen), uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Lijstgevel van geelrode baksteen met sierankers en gebruik van Euvillesteen voor plint, speklagen ter hoogte van onder-, tussen-, en bovendorpels en ornamenten als onder meer panelen en de lijst en modillons onder de kroonlijst. Smalle linker travee met deur onder versierde latei en hoog rondbogig bovenlicht, op de tweede bouwlaag rechthoekig venster in korfboognis. Brede rechter venstertravee, op de tweede bouwlaag voorzien van rechthoekige houten erker op kraagstukken; leien dakje in overstek op lang uitgerekte houten modillons. Dakkapel met driehoekig fronton boven de gekoppelde vensters van de derde bouwlaag en pittoreske dakkapel boven de deurtravee. Qua materiaalgebruik en ten dele qua gevelopbouw sluit dit huis aan bij nummer 49 en het hoekpand aan de Hoefijzerlaan.


Bron     : Gilté S., Vanwalleghem A. & Van Vlaenderen P. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Middeleeuwse stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18NB Zuid, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Gilté, Stefanie, Van Vlaenderen, Patricia, Vanwalleghem, Aagje
Datum  : 2004


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/82475 (Geraadpleegd op 12-06-2021)