Café 't Hoefijzer en stadswoning

Eenheidsbebouwing met laatempire-inslag waarvoor bouwplannen van 1841.

Nummer 14, voormalig "Café Hoefijzer". Breedhuis van acht traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak afgesnuit aan linkerzijde (Vlaamse pannen). Volgens bouwvergunning van 1841 zes linker traveeën onder schilddak. Twee rechter traveeën later opgetrokken met één bouwlaag en aanpassing van de bedaking. Bepleisterde en witbeschilderde lijstgevel, op de begane grond voorzien van rondboogdeur en -vensters met arduinen lekdrempels, oorspronkelijk met omlopende druiplijst ter hoogte van de imposten doorlopend over de penanten. Rechthoekige bovenvensters.

Nummer 16, breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen heden onder gemansardeerd schilddak (leien en Vlaamse pannen). Volgens bouwvergunning van 1841 onder schilddak. Zelfde gevelordonnantie en -afwerking als nummer 14 en eveneens verwijderde lijsten op de benedenverdieping. Toegevoegde driezijdige erker boven de twee rechter traveeën. Tussen nummer 14 en 16, gebouwtje van één bouwlaag met twee rondboogvormige openingen ten opzichte van één centrale op de bouwaanvraag.

• DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 122 - 123.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia