Neoclassicistisch herenhuis met tuin

Beschrijving

Neoclassicistisch herenhuis van 1865-1866 naar ontwerp van architect I. Alleweireldt (Brugge). Dubbelhuisopstand van vijf traveeën en drie bouwlagen. Bepleisterde en witbeschilderde lijstgevel met gebruik van arduin voor plint opengewerkt met vier hoge kelderopeningen. Horizontale gevelbelijning door middel van onderling verbonden lekdrempels, kordons, opengewerkte balustrade en gekornist hoofdgestel. Licht getoogde vensters in een rechthoekige geprofileerde omlijsting met oren, lekdrempels op gegroefde lekdrempelconsoles, cartouchevormige sierstukken. Op tweede bouwlaag deurvensters met balustrade.

Interieur. Traditionele binnenhuisindeling met koetsdoorrit geflankeerd door vlakke pilasters. Aan weerszij, steektrap leidend naar de voorkamer en trap van de verhoogde begane grond; aflijnende zuilen tussen balustrade. Rijke stucversiering, eveneens aangebracht in de salons met bewaarde marmeren schouwen.

Rechts aanleunende tuinmuur met ijzeren hek en in de rechter hoek tuinpaviljoen aansluitend bij de rustieke stijl van het derde-vierde kwart van de 19de eeuw. Heden verharde stadstuin en aangepast koetshuis achterin.

• DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 123.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia