erfgoedobject

Burgerhuis in neogotische stijl

bouwkundig element
ID
82481
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/82481

Juridische gevolgen

Beschrijving

Neogotische breedhuis van "ANNO/ 1873" gebouwd in opdracht van Brugs kunstenaar H. Pickery. Combinatie van punt- en lijstgevel, van rode baksteen met gebruik van euvillesteen voor basissen, lateien en kraagstenen, dekstenen van de puntgevel en het bekronend beeld van een brugs beertje. Drie rechtse venstertraveeën uitgewerkt als puntgevel met dubbel overkragende bovenbouw opgevangen door rondboogfries op geprofileerde kraagstenen en aansluitende penanten op gelijkaardige kraagstenen; bovenverdieping geritmeerd door Brugse travee type I met rechthoekige vensters gevat in spitsboognissen met geprofileerde dagkanten aanzettend op natuurstenen basissen. Linker deurtravee voorzien van korfboogpoort onder rechthoekig bovenlicht en erker rustend op natuurstenen consoles.

  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 81/1873.

Bron: GILTÉ S., VANWALLEGHEM A. & VAN VLAENDEREN P. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Middeleeuwse stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nb Zuid, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis in neogotische stijl [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/82481 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.