Neoclassicistisch herenhuis

Beschrijving

Neoclassicistisch breedhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak; herenhuis met dubbelhuisopstand gebouwd in 1897 in plaats van twee lage huizen. Typische bepleisterde en beschilderde lijstgevel, gekenmerkt door begane grond met imitatievoegen, rechthoekige vensters in geprofileerde omlijstingen met cartouchesluitstenen, paneelwerk (bovenverdieping) of consoles onder de doorgetrokken lekdrempels. Centrale vleugeldeur bekroond door arduinen balkonplaat op consoles; latere houten erker afgelijnd door tand- en kroonlijst op klossen en aansluitend uitvoerig versierd ijzeren balkonhek voor de lagere, derde bouwlaag. 19de-eeuws houtwerk onder meer T-ramen en kroonlijst op modillons. Voetenschraper. Interieur. Doorgetrokken neoclassicistische aankleding in deuromlijstingen, plafondlijstwerk consoles, houten bordestrap en verschillende marmeren schouwen.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 122/1897.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia