Dokterswoning Hof Sebrechts met tuin

bouwkundig / landschappelijk element

Beschrijving

Zogenaamd "Hof Sebrechts" zie woning met bijhorende kliniek van professor-dokter J. Sebrechts (1885-1948), oorspronkelijk met uitgestrekte tuin tot aan de Oude Zak, nu openbaar stadspark zogenaamd Professor Dr. J. Sebrechtspark.

Woning met bijhorende kliniek van professor-dokter J. Sebrechts

Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder hoog mansardedak (leien en Vlaamse pannen; dakkapel), gebouwd kort na 1762 op vraag van koopman Joseph van Severen. Grondige restauratieplannen opgemaakt naar ontwerp van architect P. Viérin (Brugge) en werken voorzien vanaf 2002. Verankerde en beschilderde bakstenen lijstgevel afgewerkt een gestuct hoofdgestel onder de houten gootlijst. Twee smalle kelderopeningen rechts. Segmentboogdeur van circa 1750 in geprofileerde, rococo-omlijsting van arduin met rocaillesluitsteen en druiplijstje; steenhouwermerken uit de tweede helft van de 18de eeuw te identificeren met N. Paternotte (Arquennes); eikenhouten opgeklampte deur, vermoedelijk uit de 18de eeuw doch met vernieuwde buitenbekleding (1928?), gestrekte tussendorpel en bovenlicht met sierlijk smeedijzerwerk. Aangepaste rechthoekige vensters op arduinen onderdorpels en schuiframen (1928) met roedeverdelingen naar 18de-eeuws model en ingewerkte rolluiken.

Aan tuinzijde, eenvoudige verankerde bakstenen lijstgevel afgelijnd door bepleisterd entablement en bekroond door drie dakkapellen. Licht getoogde openingen onder strek.

Interieur. Hoofdgebouw deels onderkelderd: twee kelders onder gedrukte tongewelven toegankelijk via natuurstenen trap. Inkomhal met aansluitend trappenhuis en centrale middengang waarop salons uitkomen; wit-zwart marmeren tegels. "Garderobe" met marmeren schouw en stucboezem versierd in Lodewijk XVI-stijl. In "Groen salon" onder meer wandbespanning op jute met imitatiegoudlederbehang en grijs marmeren schouw en rijk beklede boezem. Oorspronkelijke rookkamer met kamerhoge wandbespanning beschilderd met allusies op muziek, handel, kunsten en ode aan de Genoegens van het Leven (18de of 19de eeuw?); mahoniehouten schouw en stucboezem met medaillon waarin ode aan de Liefde. In het linker salon aan tuin, marmeren schouw in directoirestijl en rococogetinte boezem; soortgelijk rechter salon. Keuken met monumentale haard op zwartmarmeren wangen in volutevorm. Eikenhouten bordestrap met trappalen voorzien van rijkelijk rococosnijwerk en houten borstweringen met vlakke spijlen in balustervorm; ter hoogte van het bordes, groot rondboogvenster voorzien van glasschildering, getekend "A. VINCENT / 1896" met historiserende uitbeelding van Jan Breydel en Pieter de Coninck.

Rechts, voormalige paardenstallen en een uitzonderlijk aan de straat gelegen koetshuis; vier traveeën en één bouwlaag onder gemansardeerd zadeldak (Vlaamse pannen), uit de 18de eeuw doch verbouwd in 1928 onder meer aan zijgevel.

Uiterst rechts, sierlijk, smeedijzeren hekken, als afsluiting van het achterliggende Professor Sebrechtspark. Smeedijzeren neorococohekken, in 1871 vervaardigd door kunstmid E. De Vooght voor de erkekoer van "Hôtel d'Hannin de Moerkerke" toe gesitueerd aan de Predikherenstraat - zie Witteleertouwersstraat nummer 1-1A - en sinds 1938 overgebracht naar huidige locatie.

In "ANNO / 1928" - zie jaarcartouches - uitgebreid met kliniekgebouw (nummer 26) opgetrokken naar ontwerp van architect J. Viérin (Brugge) in historiserende stijl, nu ingericht als woning.

Professor Dr. J. Sebrechtspark

Openbaar stadspark, quasi volledig ingesloten tussen Oude Zak en Beenhouwersstraat. Zogenaamd naar J. Sebrechts (1885-1948), professor aan de Leuvense universiteit en gerenommeerd chirurg aan het toenmalige Brugse Sint-Janshopitaal.

Historiek

In de loop van de 15de eeuw, deel van de moestuin van het klooster van de grauwzusters van Sint-Elisabeth aan de Oude Zak, zie Oude Zak nummer 55.
1562: ter hoogte van het huidig park is op de kaart van Marcus Gerards een straatje afgebeeld dat uitkomt naast het vermeld klooster in de Oude Zak.
1782: Jan Beerblock tekent een vrij formele ommuurde tuin.
1783-1784: afschaffing en openbare verkoop van het klooster en de bijhorende grond.
1854: de Poppkaart toont de versnipperde situatie van het voormalige eigendom.
1885: aankoop van de tuin en de 18de-eeuwse eigendom, dit is Beenhouwersstraat nummer 24, door stadsarchivaris L. Gilliodts-Van Severen.
1907: bouw van de monumentale poort naar ontwerp van architect L. Delacenserie (Brugge) aan de tuiningang van de Oude Zak, zie Oude Zak nummers 55-57 (ertussen).
1928: aankoop door professor J. Sebrechts (1885-1949) die aanpalend pand Beenhouwersstraat nummer 24 bewoonde.
1933: aanleg van de tuin onder leiding van L. Anseeuw onder meer door aanplanting van fruit- en moes- en siertuin.
1958: verkoop van tuin en huis aan de Staat, die er het Ministerie van Financiën in onderbrengt en plannen maakt om Administratief Centrum te bouwen in de vroegere tuin, wat resulteert in jarenlange discussies. Ondertussen wordt de tuin al gedeeltelijk gebruikt als parking.
1980: via ruilpakket komen huis en tuin in handen van de Stad en worden opschikkingswerken gestart onder meer omvormen van oorspronkelijke moestuin tot speeltuintje.

Beschrijving

Groot park, volledig omgeven door een beukenhaag en toegankelijk via een poort tussen de nummers 55 en 57 aan de Oude Zak en via het smeedijzeren hekken tussen de nummers 20 en 22-24 aan de Beenhouwersstraat. Aanleg, deels gebaseerd op het oude patroon, met verschillende paadjes, speelhoeken en zitbanken. Uitgebreid, gedeeltelijk bewaard bomenbestand onder meer bestaande uit gele es, bruine beuk, honingboom en mispel.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, Archief, dossier DW000551.
  • Dienst Infrastructuur en Ruimtelijke Ordening Brugge, Bouwvergunningen, nummer 2751/2000.
  • Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Nota, 18 april 1997.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 70/1885, nummers 58 en 161/1928.
  • ADRIANSENS W. (ed.) 1987: Groen Brugge, s.l., 62-65.
  • BEERNAERT B. 1991: Open Monumentendag Vlaanderen. 18de-eeuwse architectuur in de binnenstad, Brugge, nummer 1.
  • BEERNAERTS B. 2001: Open Monumentendag Vlaanderen, s.l., 167-170.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 17.
  • VAN BELLE J.L. 1994: Signes Lapidaires. Nouveau dictionnaire. Belgique et Nord de la France, Louvain-la-Neuve, 156.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia