Huis De Koevoet

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis De Koevoet

Beschrijving

Huis zogenaamd "De Koevoet". "S.P.Q.B. / IN DIT HUIS WERKTE EN STIERF / KAREL DE FLOU / BRUGGE 1855-1931 / GRONDLEGGER VAN DE / VLAAMSE PLAATSNAAMKUNDE / PLAAT AANGEBRACHT ANNO MCMLXIV" zie opschrift van bronzen gedenkplaat. Breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), op cartouches gedateerd "ANNO / 1635". Huidig uitzicht resultaat van verfraaiende "Kunstige Herstelling" van 1893 onder meer toevoegen van witstenen plint, zijkantelen, geblokte ontlastingsbogen boven benedenvensters en smeedijzeren hijshaak en windvaan, verplaatsen van witstenen geprofileerd kordon onder de bovenvensters en openen van zoldervenster met boogveld waarin schelpmotief; oorspronkelijk zijn op de bovenverdieping kruisvensters voorzien, vermoedelijk niet uitgevoerd. Consoliderende "Kunstige Herstelling" van 1994-1996 naar ontwerp van architect B. Delaey (Brugge) met betrekking tot voorgevel en vernieuwen van het houtwerk naar bestaand model. Verankerde, haast gevelbrede trapgevel van baksteen (7 treden + topstuk onder aansluitende bedaking). Bovenvensters onder geblokte ontlastingsbogen met verdiept boogveld waarin deels vergulde cartouches. Openingen met afgeschuinde dagkanten, aanzetstenen en figuratieve sluitsteen in de ontlastingsbogen.

• Dienst Infrastructuur en Ruimtelijke Ordening Brugge, Bouwvergunningen, nummer 1320/1994.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 17/1893.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 17.
  • VANHOUTRYVE A., Brugse gedenkstenen en herdenkingsplaten. Historische analyse en retrospectieve, Brugge, 1990, p. 29-33.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia