Herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

Beschrijving

Breedhuis van zes traveeën en drie bouwlagen onder schilddak, gebouwd in 1836. Historiserende "Kunstige Herstelling" van 1983 naar ontwerp van architect H. Davans (Brugge): terugbrengen van begane grond, gewijzigd door winkelpuien in 1939, naar de toestand van de oorspronkelijke bouwaanvraag, vernieuwen houtwerk naar 19de-eeuws model, toevoegen van luiken op de begane grond en vernieuwen pleisterwerk en natuurstenen dorpels. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel, met twee bredere traveeën rechts, respectievelijk met poort en voordeur, waarvan poorttravee uitgewerkt als licht vooruitspringend risaliet. Horizontale belijning door natuurstenen kordon boven begane grond en doorgetrokken lekdrempels op tweede bouwlaag. Geprofileerde houten kroonlijst. Rechthoekige openingen, en haast vierkante vensters op de lagere derde bouwlaag.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 70/1836, nummer 79/1939.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 17.