• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Volgens aanvraag tot verbouwing van 1839, één geheel vormend en vanaf toen nagenoeg zelfde uitzicht als nummer 67. Hoek- en breedhuis van respectievelijk vier en zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldaken (Vlaamse pannen), mogelijk met 17de-kern (?) kern. Nu deels gekanteelde lijstgevels in verankerde baksteenbouw op natuurstenen plint; respectievelijk 3, 4 en 3 treden + Brugs beertje op rechter tree en getrapte dakvensters (respectievelijk 5 en 6 treden + topstuk). Nummer 65 met neobarok uitzicht na verfraaiende "Kunstige Herstelling" van 1900-1901 naar ontwerp van architect J. De Bisscop (Brugge), getypeerd door geblokte deuromlijsting, geblokte ontlastingsbogen met maskerkoppen, kruiskozijnen, cartouches met hoofden, geblokt rondbogig zolderluik en een uitkragende schoorsteenschacht tegen de zijtrapgevel. De begane grond, verstoord door grote puivensters in jaren 1950, is teruggebracht in 1976-1977. Aanbouw van drie traveeën en één bouwlaag in soortgelijke stijl. Nummer 67 aangepast in 1839 zie gevelindeling van de twee bouwlagen en rechthoekige openingen onder strekken, blind in eerste en derde travee. De geveltop bewaart een rondboogvenster met afgeschuinde dagkanten en maskerkop in de sluitsteen, ook natuurstenen cartouches met datering "1627" en "1905"; smeedijzeren windvaan en hijshaak.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 34/1839, nummer 215/1900, nummer 1713/1976.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 18.