Burgerhuis van 1898

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis van 1898

Beschrijving

Enkelhuis gebouwd in 1898 naar ontwerp van architect E. Van Heede (Brugge). Eén brede venster- en één smalle deurtravee; verhoogde begane grond en twee bouwlagen onder gemansardeerd zadeldak; twee rechthoekige, houten dakkapellen boven de houten kroonlijst op klossen. Verankerde bakstenen lijstgevel op breukstenen plint. Horizontaliserend effect door gekorniste puilijst en speklagen van arduin; zelfde materiaal gebruikt voor grote consoles die de rechthoekige, bakstenen erker ondersteunen en voor de geblokte ontlastingsbogen. Vleugeldeur onder groot bovenlicht met glas-in-loodraam met ijzeren harnas. Afwerking van de muuropeningen door middel van gele baksteen met rondstaafprofiel.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 13/1898.

Auteurs :  Gilté, Stefanie, Van Vlaenderen, Patricia, Vanwalleghem, Aagje