Landhuis het Heestertje

Beschrijving

Achter een recente garagepoort ligt een voormalig buitengoed, zogenaamd "Heester van Gerard de Groote", horend bij Koningin Elisabethlaan 20. Marcus Gerards (1562) tekende een deels omgracht huis met traptoren en aanleunend lager gebouwtje. Op een naïef plan uit de 17de eeuw is de woning afgebeeld ten midden van aspergebedden. In 1998-2001, consoliderende restauratie naar ontwerp van architect K. Lansoght en G. Vandenabeele (Brugge) en bouw van een hedendaagse vleugel.

Quasi volledig vrijstaand pand op rechthoekige plattegrond aan de zuidwestzijde voorzien van een veelzijdige traptoren, uit het laatste kwart van de 15de eeuw, zie eerste vermelding in archieven. Verankerde bakstenen lijstgevels en dito zijpuntgevels onder zadeldak (Vlaamse pannen); twee traveeën en twee bouwlagen. Noordelijke gevel met gedicht bolkozijn onder dito segmentboogopening. Oostelijke muur doorbroken door drie rechthoekige vensters onder strek, op de bovenverdieping met afgeschuinde dagkanten. Westelijke muur: toegemetste spitsbogige kelderdoorgang en hogerop een kruiskozijn. Traptoren onder leien kegelvormige spits met spitsboogpoortje voorzien van afgeschuinde dagkanten en ontlastingsboog; hogerop metselaarstekens van geglazuurde baksteen; licht getoogde luikopeningen.

Interieur. Gedeeltelijk ingenomen door opkamer boven kelder met tongewelf. Zolderingen van moer- en kinderbalken, op begane grond voorzien van sleutelstukken met afgerond profiel en op de bovenverdieping met peerkraalprofiel. In de traptoren: natuurstenen spiltrap; twee korfboogdeuren naar het huis.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, Archief, dossier DW000538.
  • BEERNAERT B., Open Monumentendag Vlaanderen. Via Europa, reisverhalen in steen, Brugge, 1999, pagina's 14-21.
  • DELEPIERE A., HUYS M., Heesters ofte huyzekens van plaisance te Brugge, in M&L, IX, 1990, nummer 2, pagina's 55-62.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia

In het beschermingsdossier wordt het Heestertje aan het begin van de 16de eeuw gedateerd.