Herenhuis Lanceloot Blondeel

Beschrijving

"HUIS LANCELOOT BLONDEEL", zie cartouche. Deels vrijstaand pand met voortuintje omgeven door een smeedijzeren hek. Imposant stadskasteeltje in neo-Vlaamserenaissance-stijl ontworpen door de Brugse "INGENIEUR-ARCHITECT O. DUMON" - zie gevelsteen - en in cartouches gedateerd "ANNO / 1909"; opdracht van "V.D" - zie initialen op schilden van leeuwen op balkon. "Kunstige Herstelling" van 1978 met name gevelreiniging.

Spel van trapgevels, zijtrapgevels en gekanteelde gevels met centrale getrapte dakvensters onder complexe leien bedaking. Typische baksteenconstructie met sierverankeringen en gebruik van natuursteen voor de rijke versieringselementen zoals de als banden doorgetrokken lateien en lekdrempels, de geblokte ontlastingsbogen met maskerkop in de sluitsteen, de aanzetstenen, de consoles van de licht overkragende boogfriezen, de cartouches in de boogvelden met opschriften "UIT KENNIS KRACHT/ UIT KUNSTEN PACHT", "KUNST BAART GUNST" en "OOST WEST / THUIS BEST", steigergaten, de ingangspartij en erker. Sierlijke octogonale traptoren met peerspitsbekroning en kleine dakkapellen, als schakel tussen voor- en zijgevel. Variërende vensters met tussendorpel, al dan niet gekoppeld. Toegang via een statige trap, bordes en zuilenportiek met attiek en aansluitende balustrade. Smeedijzeren spitsbekroningen onder meer windvaan op torenspits.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 86/1978.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia