Stadswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis

• is aangeduid als beschermd monument Stadswoning

Beschrijving

Hoekhuis van vier + één travee en twee bouwlagen onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, ook diephuis; Vlaamse pannen), uit de 18de eeuw. Consoliderende "Kunstige Herstelling" van 1977-1982 naar ontwerp van architect G. Beernaert (Izegem) met betrekking tot voor-, zijgevel en interieur (kelder en gebinte), wijzigen pui naar teruggevonden sporen en vernieuwen houtwerk naar toestand van circa 1900. Beschilderde bakstenen trapgevel (10 treden + topstuk) met gebruik van natuursteen voor hoekblokken ter hoogte van de eerste bouwlaag. Typerende horizontale geleding door versneden kordons tussen de bouwlagen. Hoge,licht getoogde bovenvensters, volgens L. Devliegher oorspronkelijk voorzien van omlijsting. In de geveltop: twee rechthoekige vensters onder ronde oculus. Zijgevel: verankerde bakstenen lijstgevel, afgelijnd door hou ten kroonlijst op klossen; bepleisterde en beschilderde plint. Metselaarsteken. Bijhorend pand, Oude Zak nummer 2: 18de-eeuwse verbouwing van 16de-eeuws breedhuis van drie traveeën en drie ongelijke bouwlagen onder zadeldak. Onderkelderd dubbelhuis met verankerde bakstenen lijstgevel. Houten kroonlijst op klossen. Lage begane grond; bovenverdieping geritmeerd door Brugse travee, type I met rechte afsluiting. Rechthoekige vensters met afgeschuinde dagkanten. Centraal, getrapte dakkapel met venster in rondboognis.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 731/1977.
  • BEERNAERT B., Open Monumentendag Vlaanderen. Ezelstraatkwartier, Brugge, 1989, nummer 20.