Hoekhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis

Beschrijving

Hoekpand van drie + drie traveeën en drie bouwlagen onder half schilddak. Oorspronkelijk 17de-eeuws diephuis met trapgevel, in 1865 verbouwd tot huidig breedhuis met lijstgevel. Consoliderende "Kunstige Herstelling" van 1998-2000 - zie nieuwe gevelsteen in boogveld met opschrift "HERSTELD 2000" onder meer ontpleisteren van de voorgevel. Verankerde en beschilderde lijstgevel op aangepaste begane grond met arduinen pui. Rechthoekige vensters, op de tweede bouwlaag en centraal op de derde bouwlaag gevat in rondboognis met afgeschuinde dagkanten. Blinde topvensters in de uiterste traveeën, zie dakhelling. Afgetopte, quasi blinde zijgevel behalve rondbogig zoldervenster in geblokte omlijsting. Aanpalend diephuis aan Pottenmakersstraat van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, eveneens oudere kern. Bakstenen lijstgevel; rechthoekige openingen onder strek; houten kroonlijst op klossen. Linker gevel met steekboognis.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 138/1865.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia