erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID: 82570   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/82570

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Diephuis van drie + zes traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen), met oudere kern, zie blinde zijvensters van de maezzanino. Verankerde en - tot onder de vensters van de tweede bouwlaag - bepleisterde gevel van baksteen, in de loop van de 19de eeuw opgetrokken tot schermgevel, bekroond door bepleisterd en beschilderd, driehoekig fronton. Versneden kordon boven begane grond en als kordon doorgetrokken lekdrempels op tweede bouwlaag. Aangepaste, rechthoekige vensters onder strek (zie bouwnaden). Haast vierkante vensters op de lagere derde bouwlaag, in de uiterste travee blind en bepleisterd; boven het middenvenster tekenen zich in het fronton de sporen af van een boognis. In de verankerde zijgevel, twee kruisen van geglazuurde baksteen. Achtergevel: verankerde bakstenen puntgevel die de steile dakhelling volgt. Aanbouw uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, verhoogd in 1929.

  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 1313/1929.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 74-75.

Bron     : Gilté S., Vanwalleghem A. & Van Vlaenderen P. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Middeleeuwse stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18NB Noord, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Gilté, Stefanie, Van Vlaenderen, Patricia, Vanwalleghem, Aagje
Datum  : 2004


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Herenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/82570 (Geraadpleegd op 07-07-2020)