erfgoedobject

Hoeve in U-vorm

bouwkundig element
ID: 8258   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/8258

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve met boerenwoning
  Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

 • is deel van de aanduiding als beschermd monument Aaigemdries
  Deze bescherming is geldig sinds 09-05-2003

Beschrijving

De U-vormige hoeve, ten noordwesten van de Dries, staat reeds aangeduid op de Van der Massen-kaart, behorend tot het landboek van Aaigem (1779-1780). Ze bleef tot een woonhuis beperkt, waarna rond het einde van de 19de eeuw twee stalvleugels werden aangebouwd.

De woning bevat anderhalve bouwlaag, is geplaatst onder een pannen zadeldak en werd aan het einde van de 19de-begin 20ste eeuw met een poorttravee verlengd en uitgebreid met een dwarsvleugel waarvan de gevels werden gecementeerd. Deze vleugel vormt met de poorttravee een inspringende hoek. De voorgevel van het woonhuis is beraapt boven een gecementeerde plint, de linker zijgevel is op dergelijke wijze afgewerkt, maar de achtergevel is zoals de buitengevels van de dwarse vleugel effen gecementeerd. De gevels aan de binnenkoer zijn van baksteen. Naast een deur met bovenlicht toont de voorgevel van het woonhuis vijf getoogde vensters met geschilderde buitenluiken en boven een gordellijst zeven kleine getoogde mezzanineraampjes. De 19de-eeuwse ramen en deuren zijn bewaard gebleven, net als de met moulures afgewerkte gepleisterde plafonds met schouwboezem, die tot de late 18de eeuw teruggaan.

 • Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier DO002227, Aaigemdries (VAN DEN BOSSCHE H., 2003).

Bron     : -
Auteurs :  Van den Bossche, Hedwig
Datum  : 2003


Relaties

 • Is deel van
  Aaigemdries

 • Is deel van
  Aaigemdries

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Hoeve in U-vorm [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/8258 (Geraadpleegd op 04-08-2020)