Hoekhuis De Klaver

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis De Klaver

Beschrijving

Vroeger huis zogenaamd "De Klaver". Hoekhuis van twee/vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen), opgetrokken in 1753. Gewijzigd in 1914 naar ontwerp van architect A. Dugardyn (Brugge) onder meer door herstellen van de oorspronkelijke vensteromlijstingen op de bovenverdieping en door inbrengen van de winkelpui. Verankerde bakstenen lijstgevel gecombineerd met een haast gevelbrede halsgevel boven een doorlopend, bepleisterd kordon. Rechthoekige bovenvensters in bepleisterde omlijstingen naar 18de-eeuws patroon doch met toegevoegde oren. Hoeknis van natuursteen op een bladvormige console; vernieuwd Mariabeeld met Kind en bekronend baldakijn. De zijgevel is een verankerde, haast blinde puntgevel van baksteen; evenwel twee venstertjes met afgeschuinde dagkanten,een natuurstenen latei en ontlastingsboog met open voeg. Lagere aanbouw, mogelijk met bewaarde kern, doch latere verbouwingen onder meer aan de vensteropeningen.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 241/1914.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 79.