erfgoedobject

Gesloten hoeve

bouwkundig element
ID
8262
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/8262

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Vrij grote gesloten hoeve met overluifelde inrijpoort op de afgesnuite hoek van de vierkante gekasseide binnenkoer. Ten noorden, boerenwoning van het dubbelhuistype met twee bouwlagen van vijf traveeën onder zadeldak (nok loodrecht op de straat) met ruiter, uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Baksteenbouw op arduinen plint. Erfgevel: segmentboogvensters met lekdrempels van arduin; rechthoekige deur in vlakke omlijsting van arduin. Achtergevel met zelfde ordonnantie, rechthoekige vensters met arduinen lekdrempels en gietijzeren lateien. Zijgevel met recente erker. Haakse oudere stalvleugels van één bouwlaag met traditionele deurtjes in zandstenen omlijsting uit de 18de eeuw. Dwarsschuur uit 1873, jaartal aangegeven door middel van baksteenkoppen op de zijpuntgevel (straatzijde).


Bron: D'HUYVETTER C., DE LONGIE B. & EEMAN M. met medewerking van LINTERS A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5n1 (A-G), Brussel - Gent.
Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gesloten hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/8262 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.