Huis Het Gulden Vlies

Beschrijving

"DIT HUIS IS HET GULDEN VLIES GENAAMD", zie opschrift op geschilderde banderol van de erker. Neogotisch geïnspireerd dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat; Vlaamse pannen), opgericht in "1894", zie jaarcartouche. Verankerde lijstgevel van oranje baksteen met gebruik van natuursteen voor kruis- en bolkozijnen, gevelsteen en plint. Versierde houten kroonlijst op klossen. Twee rechter traveeën uitgewerkt als trapgevel (7 treden + topstuk), geleed door Brugse travee, type II, met getrapte middenpenant (3 treden + topstuk) en verschillend maaswerk boven de vensters en het bovenlicht. Links op de bovenverdieping, groen geschilderde houten erker op natuurstenen consoles; glas-in-loodramen.

• Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Fiche, januari 1980.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia