• is aangeduid als beschermd monument Burgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Neorenaissance-getint breedhuis van drie/vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), gebouwd in 1912 naar ontwerp van "H. FONTEYNE / ARCHITECTE" (Brugge), zie opschrift. Lijstgevel met parement van Portlandcement, geleverd door "A. VAN CANEGHEM & CIE / KUNSTSTEENFABRIEK" - zie gevelinscriptie ter hoogte van begane grond. Arduinen sokkel; gevelgeleding door middel van gekorniste lijsten en een entablement opgesmukt met lauwerkransen en leeuwenkoppen onder de tand- en kroonlijst op klossen. Rechter travee uitgewerkt als risaliet afgelijnd door ordonnerende hoekband en bekroond door gebogen kroonlijst op klossen; rechthoekige erker onder een balkonbalustrade voor een drielicht (variante van een Serliana) met allegorisch bas-reliëf boven de kroonlijst. Begane grond geleed door Franse voegen en brede segmentboogdoorgang. Tweede bouwlaag opgevat als galerij: drie portiektraveeën op postamenten met tussenliggende balustrade, gekoppelde Ionische zuilen en met vazen verrijkte medaillons in de zwikken. Rechthoekige vensters van de derde bouwlaag opgenomen in geprofileerde omlijstingen; versierde spiegels op de borstweringen en festoenen op de penanten.

Achteraan, losse aanhorigheden van baksteen, naar ontwerp van dezelfde architect bestemd als "bureau, magasins, remise et écuries"; later verbouwd en heden gebruikt als garage en woning.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummers 355 en 472/1912.

Auteurs :  Gilté, Stefanie, Van Vlaenderen, Patricia, Vanwalleghem, Aagje