erfgoedobject

Burgerhuis in eclectische stijl

bouwkundig element
ID
82639
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/82639

Juridische gevolgen

Beschrijving

Eclectisch breedhuis van twee/drie traveeën en drie bouwlagen onder gemansardeerd zadeldak (leien en mechanische pannen; twee segmentbogige dakkapellen), gebouwd in 1923. Consoliderende "Kunstige Herstelling" van 2001-2002 naar ontwerp van architect D. De Meyer (Tielt) onder meer herstellen van balustrade, pleisterelementen en dak. Lijstgevel met parement van gele baksteen op lage bepleisterde en beschilderde plint gecombineerd met verschillende elementen van sierpleister. Neoclassicistisch geïnspireerde gevelopstand: kolossale hoekpilasters op de bovenverdieping uitlopend op gekoppelde consoles met mascaron onder de tand- en kroonlijst. Gebogen centrale erker op de tweede bouwlaag met aansluitend balusterbalkon. In mindere mate art-deco-inslag met name in de reliëfpanelen en -zwikken van de rondboogpoort en het fraaie ijzerwerk van de dito glasdeur; op de bovenverdieping in de erkerversiering en bijkomende ornamenten van de respectievelijk rondbogige en rechthoekige vensteromlijstingen.

  • Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Nota, 25 februari 1999.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 680/1923.

Bron     : Gilté S., Vanwalleghem A. & Van Vlaenderen P. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Middeleeuwse stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18NB Noord, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Gilté, Stefanie, Vanwalleghem, Aagje
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis in eclectische stijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/82639 (Geraadpleegd op )