erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
82643
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/82643

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • omvat de aanduiding als beschermd monument Burgerhuis: voorgevel
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder schilddak (Vlaamse pannen), van 1908 naar ontwerp van architect T. Raison (Brugge). Consoliderende "Kunstige Herstelling" van 1980-1982 naar ontwerp van architect A. Cornette (Diksmuide) onder meer vervangen van natuurstenen vensterbalustrades en schrijnwerk naar bestaand model, en vernieuwen van het pleisterwerk. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel afgelijnd door houten kroonlijst op klossen, tandlijst en blijkbaar latere balustrade; voorts horizontaliserende versneden kordons en waterlijsten. Rondboogopeningen afgelijnd door omlopend profiel over de boogrug en tussenin imposten. Op de derde bouwlaag zijn de kleinere vensters respectievelijk per vier en per drie gekoppeld. Verzorgd houtwerk: T-ramen met, op de bovenverdieping, kleine waaiervormige roedeverdeling in de bovenlichten (komt niet voor op de bouwaanvraag). Vleugeldeur opgenomen in een rondboogvormige omlijsting met deels gekleurd glas in lood in het bovenlicht.

  • Dienst Infrastructuur en Ruimtelijke Ordening Brugge, Bouwvergunningen, nummer 634/1980.
  • Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Nota.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 366/1908.

Bron: GILTÉ S., VANWALLEGHEM A. & VAN VLAENDEREN P. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Middeleeuwse stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nb Noord, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/82643 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.