erfgoedobject

Woning Breemersch

bouwkundig element
ID
82645
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/82645

Juridische gevolgen

Beschrijving

Huis Breemersch zie benaming bouwheer. Modernistisch woonhuis van drie bouwlagen onder een leien zadeldak (nok parallel met de straat, gebouwd in 1936-1937 naar ontwerp van Joodse architect Nachman Kaplansky (Antwerpen). Gevel aanleunend bij de Nieuwe Zakelijkheid. Parement van platen witte natuursteen van Jouvigny op lage arduinen plint. Uitgebalanceerde gevelopbouw op de begane grond bestaande uit een rechthoekige ingang en garagepoort waartussen twee typische patrijspoorten; gevelbreed vensterregister op de tweede bouwlaag op de derde bouwlaag groot vierkant venster met balkonleuning en kleinere rechthoekige opening. Oorspronkelijke metalen ramen; de deur en garagepoort, elk met onderverdelingen, zijn in 1968 gewijzigd.

Interieur. Beglaasde wand tussen de L-vormige leefruimte en hal; in de hal zijn onder meer de koperen trapleuning en verlichtingsarmatuur bewaard; zithoek en eetruimte gescheiden door licht niveauverschil. Afgeronde nachthal.

  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 933/1936, nummer 669/1968.
  • DELETANG M. 1939: Habitations rationelles. Architect: Nathan Kaplansky, Anvers, Bâtir, 8.76, 114-115.
  • JACOBS M. [1999]: Nachman Kaplansky. Beloftevolle maar verborgen Antwerps architect, onuitgegeven verhandeling Hogeschool Antwerpen, Departement Architectuur.
  • S.N. 1939: N. Kaplansky architecte Anvers, Antwerpen, 17.

Bron: GILTÉ S., VANWALLEGHEM A. & VAN VLAENDEREN P. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Middeleeuwse stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nb Noord, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Achter het huis bevindt zich een aangelegde tuin, als het ware als verlengstuk van de architecturale vormgeving van het huis. Centraal is een rechthoekig vijvertje voorzien van een kikkerfonteintje en omgeven door een paadje van leisteen.
  • Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier DW002318, Ezelstraatkwartier - deel 2 (S.N., 2004).
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Woning Breemersch [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/82645 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.