Kapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kapel

Beschrijving

Vermoedelijk voormalige kapel; drie/één travee en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat; Vlaamse pannen), mogelijk met oudere kern. Bepleisterde puntgevel met kapelachtig uitzicht, gebouwd in 1883. Begane grond met Franse voegen en afgelijnd door kordon. Heden drie steekboogvormige "nissen" waarvan één brede (gedichte deur?) geflankeerd door twee smallere. Bovenste geleding doorbroken door hoge, blinde rondboognis in geprofileerde omlijsting boven de verdiepte borstwering; in de top, klein segmentboogvenster met vorkverdeling. Smeedijzeren kruisbeeld. Verankerde bakstenen zijgevels, aan oostkant doorbroken door rondboogvensters met typisch houtwerk. Rechter, muur met steekboogpoort en vier gelijkaardige blinde vensters, gebouwd in 1888 na afbraak van tuit- en lijstgevel.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 41/1883, nummer 72/1888.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia