erfgoedobject

Eclectisch burgerhuis

bouwkundig element
ID
82669
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/82669

Juridische gevolgen

Beschrijving

Eclectisch burgerhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat; Vlaamse pannen), circa 1900. "Kunstige Herstelling" van 1997: totale sanering na jarenlange leegstand. Gevel van baksteen met arduin voor sokkel, erkerplatform en speklagen ter hoogte lekdrempels, lateien en gebogen kalven van de ramen. Enkelhuisopstand waarbij de smalle linker travee uitloopt op een "klassieke" kroonlijst en dakkapelletje met windborden; de brede venstertraveeën zijn opgevat als tuitgevel met een overhoeks topstuk. Naast deze "traditionele" elementen ook art-nouveau-accenten onder meer in de tegeltableaus van de kleine boogvelden en in de blijkbaar herstelde sgraffito's in de borstweringen van de rechter travee. Verzorgd houtwerk zoals bijvoorbeeld voor de ramen met gebogen middenkalf en typische kleine roedeverdeling in het bovenlicht; eveneens voor vleugeldeur en de fraaie trapezoïdale erker met vermenging van neoclassicistische elementen. Sierlijke, meer zwierige ijzeren hekjes voor de deels beglaasde vleugeldeur en de keldervensters. Voetenschraper.

Interieur. Oorspronkelijke tweeledige indeling is bewaard gebleven: smalle gang met mozaïekvloer, neoclassicistische aankleding onder meer als putti uitgewerkte consoles en houten bordestrap. Enfilade van twee salons met neoclassicistische schouwen en achteraan aangebouwde wintertuin afgewerkt met art-nouveauhoutwerk; soortgelijke vleugeldeur naar aanpalende keuken.


Bron: GILTÉ S., VANWALLEGHEM A. & VAN VLAENDEREN P. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Middeleeuwse stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nb Noord, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Eclectisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/82669 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.