• is aangeduid als beschermd monument Burgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Enkelhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder gemansardeerd zadeldak met twee oeils-de-boeuf (nok parallel aan de straat, leien); gebouwd in 1906 naar ontwerp van architect Alphonse De Pauw (Brugge). Lijstgevel met parement van kunststeen versierd in Lodewijk-XVI-trant als onder meer festoenen, lamberkijnen, chutes en laurierbladfries. Begane grond voorzien van Franse voegen. Bovenverdieping verticaal geaccentueerd door verdiepte penanten met uitlengend effect en aansluitend entablement met steigergaten en geprofileerde houten kroonlijst op klossen. Bredere linker travee uitgewerkt met gietijzeren balkonleuningen. Rechthoekige vensters op tweede bouwlagen verrijkt met stijlgebonden ornamenten. Twee ronde dakkapellen met fijne kroonlijst. Bewaard houtwerk met kleine roedeverdelingen, behalve op begane grond.

Interieur. Vestibule en salons op begane grond vooraan en op de bovenverdieping volledig versierd in Lodewijk-XVI-stijl onder meer bewaard lijstwerk met guirlandes, vleugeldeuren met spiegels, marmeren schouwen met spiegels op de boezem enzovoort.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 240/1906.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia