Samenstel van twee burgerhuizen in neoclassicistische stijl

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Vlamingdam. Neoclassicistisch samenstel van twee enkelhuizen volgens repetitief schema; respectievelijk drie en twee traveeën en drie bouwlagen onder rechter afgewolfd zadeldak (nok parallel aan de straat; Vlaamse pannen), gebouwd in 1890. In 1920, overbrengen van oorspronkelijke deur van nummer 98 in eerste travee naar derde travee in lagere aanbouw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel op grijze plint met getraliede kelderopeningen. Bovenverdieping afgeboord door hoekpilasters en houten kroonlijst op klossen; traveeën verder geritmeerd door doorlopende rondboognissen met sluitstenen ingeschreven in een vooruitspringende rechthoekige omlijsting onder een fijne waterlijst op consooltjes; zoals de hoekpilasters sluiten ze aan bij de kordonvormende lekdrempels met gegroefde pseudo-kraagstenen. Ingeschreven rechthoekige bovenvensters, panelen op de borstweringen en halfronde venstertjes op de mezzanino. Nummer 98 met versierde rolluikkasten op begane grond. Verankerde zijgevel. Links, aanbouw van één bouwlaag en twee traveeën.

• Stedelijk Archief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 45/1890, nummer 284/1920.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia