Brouwerij La Belle Aliance

Beschrijving

Breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder mank zadeldak (Vlaamse pannen), deeluitmakend van de voormalige brouwerij "La Belle Aliance". 19de-eeuws uitzicht, doch vermoedelijk een oudere kern. Volgens Marcus Gerards (1562) stonden hier drie diephuizen. Huidig uitzicht resultaat van verfraaiingswerken waarbij de gevel is lichtjes is verhoogd en bepleisterd. Volgens litho uit de 19de eeuw met rechts ervan een korfboogpoort die toegang verleende tot de binnenkoer met omgevende brouwerijgebouwen. Thans bepleisterde lijstgevel, beige beschilderd boven een grijze plint. Horizontaal belijnende imitatievoegen en cordonvormende lekdrempels. Rechthoekige muuropeningen in geprofileerde omlijsting met oren, op de bovenverdieping met bijkomende neuten. Bakstenen zijgevel met bouwnaden uitlopend op een rechthoekige schoorsteenschacht.

Bedrijfsgebouwen aan de Kleine Kuipersstraat: de oorspronkelijk haast blinde gevel wordt geritmeerd door blinde verdiepte muurvlakken.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia