Parochiekerk Sint-Martinus

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Erpe-Mere
Deelgemeente Bambrugge
Straat Bambruggedorp
Locatie Bambruggedorp 1, Erpe-Mere (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Erpe Mere (actualisaties: 26-10-2006 - 05-12-2006).
  • Adrescontrole Erpe Mere (adrescontroles: 07-08-2007 - 07-08-2007).
  • Inventarisatie Erpe Mere (geografische inventarisatie: 01-01-1978 - 31-12-1978).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Sint-Martinuskerk

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

omvat de bescherming als monument Parochiekerk Sint-Martinus: orgel
gelegen te Bambruggedorp 1 (Erpe-Mere)

Deze bescherming is geldig sinds 19-08-1980.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Neogotische pseudo-basilicale kerk uit 1853- 1874, met omringend ommuurd kerkhof. De plattegrond ontvouwt: een westtoren, een vier traveeën breed driebeukig schip, een koor met een rechte travee en driezijdige sluiting. Noordelijke en zuidelijke sacristie in de oksel van het schip en het koor. Bakstenen gebouw op sokkel van respectievelijk baksteen en zandsteen (ten oosten en aan de westgevel); leien zadeldak.

Westgevel gemarkeerd door vlakke steunberen met drie versnijdingen; vierkante westtoren met drie geledingen onder achtzijdige spits (leien) met dakkapellen, geflankeerd door steunberen met vijf versnijdingen. Spitsboogdeur met geprofileerde omlijsting van zandsteen op neuten; aan weerszijden daarboven respectievelijk spitsboognissen en spitsboogvenster met afzaat en deels geprofileerd boogtracé doorlopend over de penanten; oculus in omlijsting van zandsteen; spitsboogvormige galmgaten. Noord- en zuidgevel en koor geritmeerd door steunberen met drie versnijdingen, respectievelijk spitsboogvensters en lancetvensters met afzaat en omlopende, doorgetrokken druiplijst.

Interieur: begane grond van toren onder kruisribgewelf met klokkegat. Middenbeuk met spitsboogarcaden op zuilen voorzien van achtzijdige abacus. Middenbeuk en zijbeuken overdekt door middel van kruisribgewelven, in de zijbeuken op consooltjes. In het koor, kruisribgewelven op smalle halfronde pilasters met bladkapitelen. Koorsluiting met straalgewelf gemarkeerd door fraaie sleutel met bladmotief.

Mobilair: Barokke altaren in gemarmerd hout; preekstoel uit de 19de eeuw; doopvont uit de 18de eeuw. Orgel toegeschreven aan J. Matthys (Brussel); orgelkast aangepast in 1876.

  • VANDENBUSSCHE - VAN DEN KERKHOVE C., Fotorepertorium, Kanton Herzele, p. 15.

Bron: D'Huyvetter C., de Longie B. & Eeman M. met medewerking van Linters A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5N1 (A-G), Brussel - Gent.

Auteurs: Eeman, Michèle; d'Huyvetter, Clio & de Longie, Bea

Datum tekst: 1978

Relaties

maakt deel uit van Bambruggedorp

Bambruggedorp (Erpe-Mere)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.