Stadswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning

Beschrijving

In zijn huidige vorm dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), uit de 17de eeuw. Oorspronkelijke gevel met onregelmatige openingen, in 1831 en 1835 opgeschikt tot huidige verankerde bakstenen lijstgevel met getrapte centrale top (5 treden + topstuk). Houten kroonlijst op klossen. Rechthoekige openingen onder strek; bewaarde ontlastingsboog boven het linker benedenvenster; boven het middelste bovenvenster, vernieuwde geblokte ontlastingsboog met maskerkop. De strekken van afwisselend gele en rode baksteen op de bovenverdieping zijn mogelijk aangebracht in 1835. In de geveltop, rondboogvenster in geblokte ontlastingsboog met mascaron. Twee dakkapellen met driehoekig fronton, geplaatst in 1928. Behouden voetenschraper. Achterhuis aan Reie, vermoedelijk opklimmend tot de 17de eeuw doch later verbouwd.

• Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Nota, 25 april 2002.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 31/1831, nummer 26/1835, nummer 234/1928.